Odsalanie wody – po co się je stosuje?
Słona woda jest niezdrowa dla ludzkiego organizmu. Nadmiar chlorku sodu, czyli właśnie soli bywa toksyczny. Występuje on nie tylko np. w wodzie morskiej, zdarza się, że woda użytkowana w gospodarstwach domowych posiada słony posmak. Wówczas konieczne może okazać się zastosowanie filtracji.
Dlaczego nie można pić słonej wody?
Spożywanie słonej wody przez człowieka wywołuje przeciwny do zamierzonego skutek. Nadmiar soli musi być przez organizm wydalony. W tym celu potrzebuje on… wody, którą pobiera z komórek ciała, doprowadzając do jeszcze większego odwodnienia. Po spożyciu słonej wody zaburza się stężenie elektrolitów, co doprowadzić może do skurczów mięśni i ogólnego osłabienia ciała. Zdaniem naukowców istnieje dawka śmiertelna słonej wody dla człowieka, w zależności od różnych parametrów szacowana na ok. 4 litry.
Oczywiście powyższe informacje dotyczą sytuacji skrajnych, w których np. człowiek spożywałby bezpośrednio wodę morską. Odkręcając kran we własnym domu jesteśmy bardziej bezpieczni, co nie zmienia faktu, że powinniśmy kontrolować jakość i smak wody. Odczuwalny słony posmak powinien skłonić nas do przeprowadzenia badań spożywanej wody. Każdy nadmiar chlorku sodu może rzutować w krótszej lub dłuższej perspektywie na nasze zdrowie. Rozwiązaniem problemu jest filtracja wody.
Jak filtrować słoną wodę?
W przypadku zbyt dużego poziomu soli w wodzie, skuteczną metodą filtracji będą filtry wykorzystujące odwróconą osmozę. Początkowo tej metody używano do odsalania wody morskiej. Obecnie dostępne są już rozwiązania dla gospodarstw domowych. Osmoza występuje w przyrodzie – korzystają z niej rośliny w celu przekazywania wody z korzeni do liści. Zachodzi wówczas zmiana stężenia roztworów. Odwrócona osmoza to, jak sama nazwa wskazuje, proces odwrotny, w którym woda pod dużym ciśnieniem przepuszczana jest przez membranę filtra, złożoną z miniaturowych porów. W efekcie odfiltrowany zostaje nie tylko nadmiar soli, ale także innych niepożądanych substancji. Uzyskana woda jest całkowicie czysta czy jak mawiają niektórzy – surowa. Następnie można wzbogacić ją w cenne minerały, takie jak wapń, magnez i sód dzięki użyciu mineralizatora – o który można rozszerzyć domową instalację filtrującą. Dzięki temu, domowa woda będzie odznaczała się wartościami charakterystycznymi dla wód mineralnych z wyższej półki.
Inwestycja w domową instalację filtrującą, wykorzystującą metodę odwróconej osmozy zwraca się przez wiele lat, w czasie których nie musimy kupować mineralnej wody butelkowanej. Nie można zapomnieć także o aspektach zdrowotnych, na które negatywny wpływ ma spożywanie wody ze zbyt dużą ilością soli czy innych niepożądanych składników nieorganicznych.
Serwis filtrów odwróconej osmozy nie jest skomplikowany, instalacja jest w stanie pracować bezawaryjnie co najmniej przez kilkanaście lat. Wymagany jest rzecz jasna cykliczny przegląd jej najważniejszych komponentów. Filtry wstępne należy wymieniać raz do roku, okres życia membrany określa się na minimum 4-5 lat. Jeżeli nie zaniedbamy tych terminów, będziemy cieszyć się zdrową oraz smaczną wodą przez długie lata.