Oczyszczanie wody jodyną
Oczyszczanie wody jodyną jest znanym i starym sposobem na uzdatnianie. Parę kropli tego specyfiku na litr wody wystarczy, by zabić drobnoustroje pływające w płynie przeznaczonym od picia. Jodyna usuwa bakterie i wirusy, przegrywa dopiero w walce z pierwotniakami. Użytkownicy tej metody jednak zapewniają o jej 100% skuteczności i łatwości zastosowania. Przyjrzymy się bliżej samej substancji oraz sposobie aplikacji środka.
Jodyna – co to w ogóle jest?
Roztwór jodu i jodku potasowego na bazie spirytusu to właśnie jodyna. Można ją także rozpoznać po ciemnobrunatnej barwie. Jodyna jest bardzo często stosowana do odkażania ran otwartych, zadrapań czy skaleczeń ponieważ posiada właściwości antyseptyczne. Ostatnio jej popularne zastosowanie to także uzdatnianie wody. Trzeba jednak wiedzieć, że jodyna ma właściwości trujące, dlatego nieumiejętne się nią posługiwanie może zakończyć się poważnym zatruciem organizmu lub nawet śmiercią.
Dawkowanie jodyny w celu uzdatniania wody
Mówi się, że 3 krople specyfiku na ok. litr wody wystarczy by skutecznie ją oczyścić z bakterii i drobnoustrojów. Aby zabić niezbyt przyjemny posmak oraz polepszyć doznania wynikające z picia tak uzdatnionej wody dodaje się do niej sok z cytryny lub po prostu kilka kropel witaminy C. Należy pamiętać o odpowiedniej kadencji po dodaniu jodyny do wody – 30 minut przed spożyciem to absolutne minimum. Jednak gdy woda jest bardzo zanieczyszczona należy odczekać nawet do 2h.
Kiedy stosować tę metodę oczyszczania wody?
Oczyszczanie jodyną jest częstym sposobem uzdatniania wody podczas wypraw turystycznych np. w Indiach, gdzie trudno jest dostać czystą wodę. Może być używana zamiennie z bardzo popularnymi tabletkami oczyszczającymi (chlorowymi). Nie można jednak przesadzać z jej dawkowaniem, ponieważ wpływa ona na pracę hormonów tarczycy i może spowodować ich zaburzenia.
Gdzie można kupić jodynę?
Jodyna sprzedawana jest w aptekach w niewielkich buteleczkach, jej koszt to ok. 3 zł.