, ,

Woda alkaliczna – definicja, korzyści i zjawisko elektrolizy.

Minerały alkaliczne takie jak sód, wapno, potas czy magnez są niezbędne do zachowania zdrowia. Nasz organizm wykorzystuje je bowiem do neutralizacji kwasów i innych substancji dostarczanych organizmowi poprzez niekoniecznie odpowiednią dietę, nawarstwienie stresów czy też negatywny wpływ ciągle postępującego zanieczyszczenia środowiska. Zakwaszenie organizmu, o którym ostatnimi czasy jest dosyć głośno wynika z naruszenia równowagi kwasowo-zasadowej. By skutecznie przeciwdziałać takim sytuacjom zaleca się dostarczać odpowiednie proporcje minerałów alkalicznych w codziennych posiłkach. Jednym ze sposobów na bezpośredni zastrzyk tych cennych elementów jest picie wody alkalicznej.

Co to jest woda alkaliczna?

Woda alkaliczna jest również nazywana wodą wymiatającą ze względu na swoje właściwości uodporniające. Bardzo rzadko spotykana w naturze cechuje się wysokim odczynem zasadowym pH oraz ujemnym potencjałem redukcji utleniania. Zawiera wiele cennych minerałów, które uzupełniają ubogą dietę. Porównywana jest do wody ze słynnych źródeł uzdrawiających takich jak np. Lourdes we Francji, Nadana w Indiach czy też Tlacote w Meksyku.

Jak działa woda alkaliczna?

Woda alkaliczna przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu poprzez blokowanie wolnych rodników. Regularne picie tego rodzaju wody sprzyja mniejszej zachorowalności. Wspomaga także układ trawienny, ponieważ redukuje występowanie amoniaku, fenolu czy wodorosiarczany. Usuwanie toksyn czy redukcja negatywnego działania wolnych rodników sprawia, że naturalny stan alkaliczny organizmu ulega przywróceniu. Smakosze naturalnej kuchni dostrzegli także pozytywny wpływ stosowania tej wody w kuchni podczas gotowania.

Japońskie badania prowadzone od połowy XX wieku stwierdziły także, że woda alkaliczna wspomaga leczenie artretyzmu, celiakii czy migreny.

Jak zrobić wodę alkaliczną?

Wykorzystując metodę elektrolizy i używając jonizatorów jesteśmy w stanie uczynić ze zwykłej wody, wodę alkaliczną.