Koagulacja – jedna z technik oczyszczania wody
Koagulacja to działanie dążące do uzyskania uzdatnionej wody. Dzięki specjalnym pompom dozującym koagulant (środek chemiczny), rozprowadzony on zostaje po całej architekturze rurociągu zapewniając czystą i uzdatnioną wodę do codziennego użytku.
Koagulacja co to jest?
Koagulacja usuwa z wody cząsteczki o rozdrobnieniu koloidalnym łącząc je w pokaźniejsze aglomeraty. Dzięki temu większe jednostki organiczne oraz nieorganiczne mogą być usuwane podczas sedymentacji lub filtracji. Koagulacja będzie również skuteczna przy eliminacji bakterii, metali ciężkich oraz innych substancji. Na koagulację ma wpływ czas reakcji, prędkość, oraz odpowiednie pH.
Najczęściej stosowana jest przy oczyszczaniu ścieków, jako proces pośredni i określany czymś pomiędzy uzdatnianiem mechanicznym, a biologicznym.
Mamy dwa rodzaje układów koloidalnych:
- układ kinetyczny
- układ agregacyjny
Koagulacja wody – zalety i wady
Wysoka skuteczność koagulacji oraz szerokie spektrum usuwanych nieczystości sprawia, że metoda ta będzie rozwijana i rozpowszechniana. Ma jednak podstawową wadę – nie może być stosowana samodzielnie. A wszystko za sprawą procesu, w którym zawieszone cząsteczki koloidialne są usuwane. Dzieje się to bowiem dopiero w końcowym etapie odseparowania substancji stałych od cieczy. Procedura towarzysząca to filtracja, flotacja lub sedymentacja. Drugą wadą jest fakt, że w trakcie uzdatniania wody odkładanych jest bardzo dużo nieorganicznego osadu.
Inne metody uzdatniania wody
Najpowszechniejszym sposobem uzdatniania wody jest zastosowanie jednego z kilku procesów membranowych. Do wyboru mamy tutaj odwróconą osmozę, nanofiltrację czy tez np. ultrafiltrację. W naszym kraju popularna jest także wymiana jonowa czy fluktuacja. Koagulacja chwilowo nie doceniana, obecnie zbiera wiele pozytywnych opinii. Nie jest jeszcze wspierana wieloma badaniami, ale ma potencjał ku rozwojowi.