Jaką wodę używać do gotowania?
Woda jest nieodzownym elementem wielu czynności wykonywanych przez człowieka. Korzystamy z niej nie tylko przy myciu, ale także podczas przygotowania posiłków. Najczęściej wykorzystujemy wówczas wodę kranową, do której jakości nie można się przyczepić. W większych aglomeracjach jest ona tak czysta, że można pić ją z kranu. Czasami jednak problemem jest jej nieco chemiczny, czy jak to mówią co niektórzy, metaliczny posmak. Gdy nic nie możemy na to zaradzić decydujemy się na gotowanie z wodą mineralną, źródlaną czy filtrowaną. Sprawdźmy w dzisiejszym wpisie, która z tych wód jest najlepsza do tego celu.
Woda filtrowana, a gotowanie posiłków
Jeżeli bardzo nam przeszkadza posmak wody z kranu warto zainwestować w filtr na zlewozmywaku, np. węglowy, który nie tylko uzdatni płynącą wodę, ale także poprawi jej walory smakowe. Filtrowanie wody staje się teraz codzienną praktyką i coraz więcej gospodarstw decyduje się na małe stacje uzdatniające lub dzbanki filtrujące. Dzięki temu, że woda filtrowana jest bardziej miękka niż ta, która tradycyjnie płynie z wodociągów nasze sprzęty się nie psują i nie dochodzi do zakamienienia. Wszystkie te plusy sprawiają, że w Europie zachodniej to właśnie na takiej wodzie przyrządzane są potrawy. Potwierdzone także, że warzywa ugotowane na wodzie z filtra szybciej dochodzą i są soczyste, mają piękny, naturalny kolor. Woda filtrowana jest także bezpieczniejsza do przygotowania lodu, nie zostawia nieestetycznego kożucha na kubkach w przypadku parzenia herbaty i oddaje cały smak zup oraz kremów.
Woda mineralna
Nie zalecamy używania wody mineralnej do codziennego gotowania. Nie chodzi tylko o finansowy aspekt takiego posunięcia, ale także chemiczne procesy, które zachodzą podczas gotowania wody mineralnej – woda taka wówczas traci wszelkie sole mineralne. Specjaliści potwierdzają także, wodę mineralną należy spożywać w temperaturze pokojowej do 24h od jej otworzenia. W przeciwnym wypadku rozwijają się w niej bakterie.
Woda źródlana
Jeżeli już upieramy się przy wykorzystywaniu wody butelkowanej, to wybierzmy tą źródlaną, która nie jest mineralizowana. To powszechna praktyka w przypadku kuchni dla niemowlaków oraz małych dzieci.
Podsumowując jednak najlepsza do gotowania jest zwykła kranówka.