Stacja uzdatniania wody – kompleksowe rozwiązanie dla domu i przemysłu

Stacja uzdatniania wody jest jednym z elementów wyposażenia domu bądź przedsiębiorstwa, który gwarantuje optymalne parametry wody do różnych celów: chłodniczych, grzewczych, a także spożywczych. Jej instalacja powinna być przeprowadzona wszędzie tam, gdzie ciecz czerpie się z własnego ujęcia, a więc ze studni. Jakie urządzenia wybrać do stacji uzdatniania wody, w zależności od celów, do których ma ona służyć oraz jej wydajności?

Domowa stacja uzdatnia wody znacząco różni się od jej wersji przemysłowej – nie tylko rozmiarami, ale również typem urządzeń do oczyszczania wody. W przemyśle (a zwłaszcza w branży farmaceutycznej, kosmetycznej, spożywczej czy hotelarsko-gastronomicznej) ciecz powinna spełniać określone parametry, związane z jej zażelazieniem, obecnością bakterii, drobnoustrojów czy innych pierwiastków i związków chemicznych. Z kolei woda pobierania ze studni do użytku domowego musi być – przede wszystkim – zdatna do spożycia i do celów kotłowych (grzewczych). Kolejną różnicą, jaką można wskazać pomiędzy przemysłową stacją uzdatniania wody, a stacją domową, jest różna ich wydajność, co wynika z różnego zapotrzebowania na czystą wodę w instalacjach domowych oraz instalacjach znajdujących się w fabrykach, laboratoriach i innych tego typu obiektach. Zazwyczaj domowa stacja uzdatniania wody i jej elementy mieszczą się po prostu w kotłowni lub – jeśli woda ma być jedynie przeznaczona do spożycia – pod kuchennym zlewem. Przemysłowa stacja uzdatniania wody jest najczęściej umiejscowiona w osobnym pomieszczeniu lub budynku, ponieważ bardzo często, oprócz urządzeń do uzdatniania wody, muszą się w niej także znaleźć zbiorniki magazynujące oczyszczoną ciecz.

Domowe filtry do wody różnią się więc od tych przemysłowych zaawansowaniem zastosowanej w nich technologii, rozmiarem oraz wydajnością. Ponieważ stacja uzdatniania wody to tak naprawdę zbiór filtrów i urządzeń do oczyszczania cieczy, które zostały zebrane w jednym miejscu (w pomieszczeniu, w przypadku przemysłowego uzdatniania, bądź w obudowie, jeśli to domowa stacja uzdatniania wody), można wskazać jeszcze więcej różnic. Będą one zależne od tego, jakiej jakości woda ma być produktem końcowym oczyszczania oraz do jakich celów ma być stosowana. Jakie filtry zawierają więc domowe, a jakie przemysłowe stacje uzdatniania wody?

woda z instalacji
Fot. Stacja uzdatniania wody – niezbędny element instalacji z własnym ujęciem.

Domowa stacja uzdatniania wody – jaką technologię wykorzystać?

Domowe filtry do wody, określane jako stacja uzdatniania, powinny przede wszystkim zmiękczać wodę (to właśnie dlatego bardzo często określa się domową stację uzdatniania wody zmiękczaczem). Dlaczego? Własne ujęcia (studnie) gwarantują – co prawda – nieprzerwany pobór cieczy do domowych instalacji, jednak bardzo szybko widać ich negatywny wpływ na armaturę, urządzenia AGD mające bezpośrednią styczność z wodą oraz na samą instalację. Woda czerpana z własnego ujęcia jest zazwyczaj wodą twardą – czyli bogatą w związki wapnia i magnezu. To właśnie one negatywnie oddziałują na wszystkie wyżej wspomniane aspekty eksploatacji instalacji, a także na… skórę i włosy.

Wydawać by się mogło, że woda bogata w związki magnezu oraz wapnia korzystnie wpływa na zdrowie, więc jej zmiękczanie wcale nie jest konieczne. Niestety – mimo iż pierwiastki te są niezbędne w diecie, to bardzo niekorzystnie wpływają na instalacje, urządzenia AGD i na szereg innych aspektów – choćby na stan skóry. Twarda woda skutecznie pozbawia naskórek naturalnej bariery lipidowej podczas mycia – to samo dzieje się z włosami. Skutkuje to wysuszeniem naskórka, a w efekcie – koniecznością intensywnego nawilżania skóry i włosów. I o ile dla osób zdrowych jest to jedynie niedogodność, o tyle dla alergików czy osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry może być problemem wpływającym na zaostrzenie się objawów choroby.

Domowe filtry do wody montuje się także w celu ochrony instalacji, armatury łazienkowej oraz urządzeń AGD przed szkodliwym kamieniem. To właśnie nadmiar magnezu i wapnia przyczynia się do powstawania białego nalotu na kafelkach czy bateriach łazienkowych, a także zacieków na zlewie i w jego okolicach. Kamień, który tworzy się z tych związków niszczy również urządzenia mające bezpośrednią styczność z taką wodą – czajniki, pralki, ekspresy do kawy. Najniebezpieczniejszy jest jednak kamień kotłowy, powstający w rurach – pogarsza bowiem przepływ wody i może doprowadzić do awarii całej instalacji. Jakie filtry powinna więc zawierać domowa stacja uzdatniania wody?

Coraz bardziej popularnym rozwiązaniem w polskich domach jest montaż filtra odwróconej osmozy. Taki filtr do użytku domowego jest zamknięty w estetycznej i stosunkowo niewielkiej obudowie – może więc stanąć w kotłowni, a i tak nie zabierze wiele miejsca. Woda, przepuszczana przez specjalnie zaprojektowane membrany, po uzdatnieniu pozbawiona jest nie tylko związków magnezu i wapnia, ale również drobnoustrojów, bakterii i innych niepożądanych substancji. Dzięki zamontowaniu domowej stacji uzdatniania wody, instalacja grzewcza i sanitarna jest chroniona przed powstawaniem kamienia, a armatura łazienkowa i kuchenna – przed nieestetycznymi zaciekami. Oprócz tego domowe filtry do wody zaprojektowane w oparciu o odwróconą osmozę skutecznie pozbawiają wodę związków żelaza i manganu, które niemal w każdym przypadku znajdują się w wodzie z własnego ujęcia. Żelazo i mangan są odpowiedzialne za powstawanie rdzawych zacieków na armaturze, a także na naczyniach czy… na praniu. Przyjmowanie ich w nadmiarze nie jest korzystne dla zdrowia, a obecność żelaza w wodzie kotłowej doprowadza do zamulania rur i zwężania ich światła, przez co cała instalacja pracuje mniej efektywnie. Domowa stacja uzdatniania wody z powodzeniem może być więc projektowania z wykorzystaniem technologii odwróconej osmozy. Eksploatacja takich domowych filtrów do wody jest niemal bezobsługowa, tania i daje zauważalne efekty od razu po zamontowaniu.

kropla wody

Fot. Domowa stacja uzdatniania wody z odwróconą osmozą gwarantuje wysoką jakość wody i zdrowe instalacje.

Przemysłowa stacja uzdatniania wody – rozwiązanie „szyte na miarę”

Przemysłowa stacja uzdatniania wody również może opierać się na technologii odwróconej osmozy – obecnie producenci przystosowują swoje systemy tak, by były zdolne do oczyszczania naprawdę wielu metrów sześciennych wody na godzinę. Przemysłowe filtry do wody tego typu idealnie sprawdzą się we wszelkiego rodzaju laboratoriach, a także w fabrykach produkujących leki czy kosmetyki – czyli wszędzie tam, gdzie potrzebna jest ultraczysta woda, niezmieniająca składu produktów. Ponadto, przemysłowy filtr odwróconej osmozy będzie dobrym rozwiązaniem w kwestii oczyszczania wody do celów grzewczych i kotłowych, ponieważ – podobnie jak w instalacjach domowych – zapobiegnie wytwarzaniu się kamienia kotłowego i niszczeniu rur składających się na instalację.

Popularnym rozwiązaniem w kwestii przemysłowych stacji uzdatniania wody jest również montowanie filtrów, w których oczyszczanie cieczy odbywa się na złożach – żwirowych czy węglowych. Wynika to z faktu, że filtracja na złożach jest niezwykle łatwa i prosta – woda przepływająca przez barierę złożoną ze żwiru i piasku jest pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń stałych, natomiast ta, która napotka złoże węglowe, będzie dodatkowo kondycjonowana. Taka instalacja wymaga jednak uzupełnienia o inne filtry, zabijające bakterie i drobnoustroje.

Przemysłowa stacja uzdatniania wody, w której filtracja odbywa się na złożach, może być wzbogacona o lampę UV, zabijającą wszelkie bakterie. To dobre rozwiązanie dla obiektów hotelowych czy basenów. Niweluje ono konieczność dodawania chloru do wody (co wpływa na jej zapach oraz właściwości wysuszające skórę). Woda w stacji uzdatniania przepływa po prostu pod lampą UV, a jej promieniowanie rozkłada DNA bakterii, wirusów i grzybów, dzięki czemu oczyszczona ciecz może mieć bezpieczny kontakt ze skórą.

Przemysłowe stacje uzdatniania wody można budować w sposób modułowy – oznacza to, że w zależności od potrzeb danego przedsiębiorstwa, stacja może zawierać różne, przemysłowe filtry do wody. To rozwiązanie wygodne i „szyte na miarę” – ciecz jest wówczas filtrowana za pomocą odwróconej osmozy, odżelaziaczy czy filtrów opartych na złożach, a następnie napowietrza się ją bądź kondycjonuje, czyli wzbogaca o pożądane związki. Przed zainstalowaniem takiej stacji przedsiębiorca lub osoba odpowiedzialna za jakość wody powinna skonsultować się z firmą dostarczającą takie rozwiązania i skomponować zestaw przemysłowych filtrów do wody pod kątem potrzeb zakładu.

perlator
Fot. Przemysłowa stacja uzdatniania wody z odwróconą osmozą.